26 Ekim 2011 Çarşamba

PÜF NOKTALARI

KARINCA İÇİN TEREBENTİN

Balık Kokusu:Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız.

*Taze ceviz lekesini elden çıkarmak için, eller önce bir iki dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur.Sonra da soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

*Limon Kabukları:Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız.Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz.

*Çay ve kahve lekelerini karbonatla silerek çıkarabilirsiniz.

*Domates Kabukları:Domates kabuklarını kolay soymak için, kaynar suya daldırıp, bıçağın tersini domatesib yüzünde ağır ağır gezdirin.


*Bira lekesini çıkarmak için sabunlu suya biraz amonyak karıştırın ve lekenin üzerine sürün.

*Soğan Soyarken:Soğan soyarken gözlerinizin yaşarmaması için, soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun.

*Zeytinyağı lekesini çıkarmak içinbir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerinde gezdirilmelidir.

*Mayonez Hazırlama:Mayonez hazırlarken eğer sos kesilirse, bir yumurta sarısını 2-3 damla sirke ile çırpın ve yeterli miktarda zeytinyağı ile koyulaştırın.Bu karışımı kesilen sosa çırparak yedirin.

*Eğer örtünüze meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk yıkamada çıkacaktır.

*Kuru Bakliyat:Kuru bakliyatları pişirmeden bir gece önce ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin.

*Yumurta lekesini çıkarmak için, lekeli kumaşı önce soğuk suda bekletmeli, sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.

*Soslar:Tuz bazen sütü keser.Bu nedenle beşamel sosa ve diğer sütlü soslara, kıvamı bulduktan sonra tuz koyunuz.

*Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın.Bunu tavanızın içine dökün ve 10 dakika kaynatın.

*Kahve Nemliyse:Türk kahvesinin nem aldığını fark ederseniz, kahve dolu avanozun içine 1-2 adet kesme şeker koyun.

*Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için, nalburdan alacağınız boya incelticiyi lekenin üzerine dökün, 5 dakika bekleyin.Sonra nemli bir bezle silin.

*Mutfaktaki Haşerelerle Savaş:Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamamböceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için, bu haşeratın dolaştığı yerlere terebentin sürmek kesin yoldur.

*Mutfak eşyalarının üzerindekietiket izlerini yok etmek için, üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.

 *Kavanoz Kapakları:Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak!Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açılır.Yahut kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip kapağını sokarak da aynı sonucu alırsınız.Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da sıkışan kapaktan kurtulabiliriz.

*Ekmek:Ekmekleri düzgün kesmek için bazen zorlanırız, özellikle taze ekmek hemen hamur olur.Oysa bıçağımızın ucunu biraz ateşe tutarsak daha kolay kesilir.

*Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir:Önce deterjanla yıkayın.Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlayın.Beş dakika kadar sallanan şişeyi çalkalayıp, bu sefer içine kahve telvesi ilave edin.Bir süre de böyle salladığınız şişe, kısa bir süre sonra tamamen yağlardan arınmış hale gelecektir.

*Mutfakta Tıkalı Lavaboların Açılması:Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın.Kaynar sodalı su tıkalı delikten içeri dökülürse, tıkalı yer hemen açılır.

*Soğan Kokusu Ellerden Nasıl Çıkar:Evvelden haşladığınız patatesi mutfakta işiniz bitince elinize sürerek ovuşturun.Bu işleme beş dakika kadar devam edin.Ellerinizdeki kokular gidecektir.

*Tuzluklar Tıkanırsa:Tuzluklarınıza biraz pirinç tanesi koyun.

*Yemeğin Tuzu Fazlaysa:Tencereye birkaç parça çiğ patates atın.Fazla tuzu çekecektir.

*Patates Pişirmenin Püfü:Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun.Hem rengi sapsarı kalır, hem de daha lezzetli olur.
*Bakır Kapların Parlatılması:Bir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp bakırı ovun.Kaplarınız pırıl pırıl olur.
Hepimizin başına gelir evde olmadık kazalar!Tabii bu kazalar sonucunda da istenmeyen lekeler oluşur ve bu lekelere karşı ne yapacağımızı bilemeyiz.İşte uzmanların lekelere karşı önerileri...

*Halıda yağ lekesi:Fazlasını çekmesi için üzerine kurutma kağıdı bastırın, lekenin kalanına, leke çözücü döktüğünüz beyaz bir bez parçasıyla tampon yapın.Yağı tamamen çıkarmak için bu işlemi tekrarlayın.


*Yer döşemesinde şarap lekesi:Hemen müdahale etmek gerekir çünkü taneler hava ve ısı ile oksitlenir.Fazlasını çekmesi için üzerine kurutma kağıdı bastırın, şampuan ve beyaz sirke döktüğünüz hafif nemli süngeri kumşın üzerine uygulayın.Temiz su ile durulayın, emici bir kağıt ile tampon yapın.

*Kumaş döşemeler:En sık kirlenen yerleri, arkalık ve kolluklarıdır.Nokta şeklindeki lekelerde de etkili olabilecek temizleyiciler tercih etmelisiniz.

*Deri koltuklar:Düzenli olarak bakımlarını yapmak ve yeni görünmelerini sağlamak için temizleyici ve besleyici bir krem kullanmanız yeterli.Aşırı kirlenmiş koltukları temizlemek için ise, kurutmadan yağları çözen, yumuşak bir sabun kullanmalısınız.Lekeleri (yağ, kahve, mürekkep, alkol) derinin rengini açmadan ve dalga dalga bir iz bırakmadan temzilemek için ise, deri temizliği için özel olarak üretilmiş ürünleri kullanın.

*Vernikli mobilyalar:Eğer yüzey matsa, vernikli bir temizleyiciyle silindiğinde, küçük lekeler çıkmış ve ufak çizikler verniğe zarar vermeden düzeltilmiş olur.Bunu bir parça pamukla ahşabın lifleri yönünde uygulamak gerekir.Su, alkol, bardak altı gibi lekeleri çıkarmak için ise, temizleyiciyi bir parça pamukla veya daha inatçı lekeleri yün ile uygulamalısınız.Bu durumda vernik matlaşacaktır, yapmanız gereken sadece bir kat yenileyici yağ sürerek parlaklığı geri kazandırmak olacaktır.

*Cilalı mobilyalar:Eğer yüzey matsa, vernikli bir temizleyiciyle silinirse en üstteki cila tabakası kaldırılmış olur ve iki kat cila zarar görmez.Bir çok ahşap tonunda bu ürünü bulabilirsiniz ve pamukla uygulayabilirsiniz.Eğer ahşap çok kirliyse, özel bir antik cila soyucusunu fırçayla uygulayarak birkaç dakika beklemeye bırakın.Daha sonra yün ile silin.Bu işlem cila tabakasını soyarak temel cila katını yenileyecektir.

Basit Tarifler

*Kanepedeki yağ lekeleri:Kumaşın üzerine biraz pudra serpin, on dakika bekletin ve fırçalayın.

*Tükenmez kalem lekesi:Fazlasını çekmesi için üzerine kurutma kağıdı bastırın ve ispirtoya batırılmış pamuklu bir çubukla lekeyi temizleyiz.
 

LİMONUN FAİDELERİ
Limon, zengin C vitamini içeriğiyle iskorbüt hastalığını önler ve iyileştirir: Bu etkisinden yararlanmak için diyete bolca limon suyu katılır.

o Gene yüksek C vitamini oranı sayesinde birdenbire yükselen tansiyonun düşürülmesine yardıma olur: Bunun için yarım limon meyvesi bir bardak suyun içine
sıkılır ve bu su içilir.

o Limon, içerdiği antioksidan maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
o İdrar söktürücüdür. İdrar yollarını temizler. Bu etkisinden yararlanmak için her şekliyle
bolca limon suyu alınması yeterli olur.Leia mais...

Harika bir C vitamini deposu olan Limon, tâbiri uygunsa Vücudumuzun doktoru gibidir. İşte birçok derdin şifası limonun bazı faydaları


Damar tıkanıklıklarını açar, gıda zehirlenmelerini önler, karaciğer için çok faydalıdır, böbrek tıkanıklıklarını giderir, bademcik iltihaplarını geçirir, felç hastalarına tavsiye edilir, bağırsak ve idrar yollarını temizler, sivilceleri giderir, cilde güzellik katar, zehirli hayvan sokmalarına karşı panzehirdir, kalbi ferahlatır, temreyi geçirir, idrar söktürür, hazmı kolaylaştırır, tansiyonu düşürür, damar sertliğini giderir, mide bulantısını giderir, grip ve nezleye şifa verir, diş etlerini kuvvetlendirir, baş dönmesini durdur, ağız kokusunu önler, kusmaları keser, yüzdeki çillere faydalıdır, parlatıcı ve temizleyicidir, şişkinliği giderir, mürekkep lekesini çıkarır, kabuğu güvelenmeye engel olur, kabuğu yakılınca odayı temizler, susuzluğu teskin eder, basur hastalığına iyi gelir, safrayı söktürür, balgam yaptırmaz.

kalp çarpıntısını teskin eder                                  -susuzluğu teskin eder,
  -hazmı kolaylaştırır                                               -balgam yaptırmaz,                                         
-karaciğerdeki harareti söndürür,                       - mideyi kuvvetlendirir,
-safrayı söktürür,                                               -kabuğu güvelenmeye engel olur,
-basur hastalığına iyi gelir,                        -mürekkep lekesini çıkarır,
-iştahı arttırır, ağrı ve sızıyı dağıtır,
-mide bulantısını önler,
-cilde sürülünce güzelleştirir,
-kusmaları keser,
-yüzdeki çillere faydalıdır,

DEREOTU:Mide zayifligina ve uykusuzluga karsi kullanilir.

DOMATES:C vitamini, lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir.Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Yaslilarda psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir. Cilde tazelik verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile pisme sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder.

HAVUÇ:Mineral tuzlar, sekerler, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C veE vitaminleri, karaton ve karotin esansi içerdigi için, tek basina bedenimizin günlük gereksinimlerini karsilar. Görme bozukluklari, bas dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir.Bronslari açar, kuru öksürügü keser ve bagirsaklari yumusatir. Haftada beşkere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde ikihavucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığıgörülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide vebağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, ülserdeki şikayetleri giderir Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

LIMON:Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor.Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilenlimon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi ilik su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler.

ROKA:Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir.Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.

SALATALIK:Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor.Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor.
SOGAN:Antiseptik, toksin atici, idrar söktürücü, kan dolasimini düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker ve tansiyon düsürücü özelliklere sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini rahatlatir ve kabizligi önler

ZEYTINYAGI:Basta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir. Zeytinyaginin bagirsak, idrar yollari, safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin giderilmesinde etkisi vardır. Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir. Cildi besler,saçlarikorur.

**Limon kabuklarının özellikle cilt kanserine karşı bir kalkan oluşturur.
**Limon kabuklarını yemeklerinizde kullandığınızda cildiniz güzelleşir.
**Limon kabuğunun sinirleri yatıştırma özelliği vardır.
LİMON KABUĞU TÜMÖR GELİŞİMİNİ ENGELLİYOR
Limonun tadı güzeldir, serinletici etkisi vardır, C vitamini deposudur. Salatanıza katabilir, limonata içebilir veya yiyebilirsiniz. Limon kabuklarını kullanmak ise size bambaşka faydalar sağlayabilir. Yapılan bir araştırma ile limon kabuklarında bulunan dlimonene adlı maddenin çok güçlü bir cilt dostu olduğu belirlendi. Limon kabuğu D-limonene, narenciye yağında bulunan ve tümör gelişimini engelleyerek cilt kanseri riskini önemli ölçüde düşüren bir bileşkendir.
LİMON KABUĞU D-LİMONENE ETKİSİ
11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Limon ve diğer turunçgillerden maksimum faydayı sağlamak için basit bir yöntem var: Ya gölgede tüketmeye çalışın ya da yerken hızlı davranın. Güneş ışınları etkisiyle elinizde tuttuğunuz parça limonun içindeki C vitamini 30 saniye gibi kısa bir sürede okside olur.
LİMON KABUĞU İLE RİSKİ DÜŞÜREBİLİRSİNİZ
Sadece Amerika’da yılda 200.000 den fazla insan cilt kanserine yakalanıyor. Bu sorun son yıllarda ülkemizde de çok artış göstermeye başladı. Cilt kanseri güneşin parladığı her yerde kendini gösterebilir. Yüzünüzde, kulaklarınızda, ellerinizde ve dudaklarınızda oluşabilir. Limon kabuğu D-Limonene sayesinde bu riski çok düşürmek elinizde.
LİMON KABUKLARINI YEMEKLERE KATIN
Limon kabuklarına geri dönüyoruz. Kabukları çayınıza katarak hem lezzet hem de güçlü bir cilt bakımına kavuşabilirsiniz. Makarna sosuna limon kabuğu rendesi eklemek iyi bir alternatif. Rendelediğiniz limon kabukları salatanıza, yaptığınız keklere ve kurabiyelere de katabilirsiniz.
LİMON KABUĞU KALBİ RAHATLATIYOR
Limon kabuğu aynı zamanda sinir sisteminize olumlu etki yapar, bakterileri öldürür ve kalbi rahatlatır.  Limon  kabuğu ile ilgili yapılan bir çalışmada, kadınların yumurtalık kanseri riskini de düşürdüğü ortaya konan limon kabuklarının bu özelliği de içeriğinde bulunan polifenollerden kaynaklanmaktadır.
LİMON KABUĞU KARACİĞERE YARARLI
Son olarak cildimize yaptığı maksimum faydaları dışında limon kabukları, özellikle alkol alanlar için olmazsa olmazlardandır. Karaciğer ve safra kesesine yararlıdır, mide asiditesini giderir ve balgam söktürücü etkisi vardır. Yenilebilir cilt bakımına limon kabukları ile başlayın!

Hiç yorum yok: